5:2-dieten

Denna relativt nya diet slog igenom ordentligt under 2014 och har fått mycket positiv respons. 5:2-dieten är en typ av periodisk korttidsfasta och upplägget är väldigt simpelt: Du äter som vanligt 5 av veckans sju dagar, resterande 2 dagar fastar du och intar då ett väldigt begränsat antal kalorier, max 500 kcal är tillåtet under fastedagarna.

Strukturen för de ”vanliga dagarna” är enkel, men det finns vissa riktlinjer. Minst 600 gram frukt och grönt om dagen rekommenderas, det gör även spannmålsprodukter av det grövre slaget. Ät helst fettsnåla mejeriprodukter och pålägg och undvik socker och tomma kalorier i största möjliga mån. Att dricka vatten, te och kaffe rekommenderas, men undvik mjölk, juice och alkohol.

Två dagars fasta ger resultat

Strukturen för fastan är ganska strikt. Under dina två dagar av fasta äter du endast två måltider: lunch och middag. Dessa två måltider består enbart av cirka 250 kcal vardera. Under fastan dricker du enbart vatten och eventuellt te och kaffe. Du väljer själv vilka dagar i vecka du fastar, men tänk på att dagarna absolut inte får ligga efter varandra.

Hälsoeffekterna av periodisk fasta är tydliga om man ser tillbaka historiskt. På 30-talet i USA inträffade den välkända börskraschen som gav stora ekonomiska besvär för landet. Många gick därför under perioden hungriga. Vad som efter en tid uppdagades var att medellivslängden ökat. Idag vet man att ett lågt kaloriintag under en kortare svältperiod var orsaken till den ökade livslängden!

Under 5:2 dieten har man tagit hänsyn till människans välbefinnande och hälsa på ett sätt som gör att man enbart påverkas av de positiva effekterna som uppstår vid svält. Vid periodisk fasta så hinner inte muskelnedbrytning eller näringsbrist sätta in, men däremot påbörjas de hälsofrämjande processerna samt en ökning av fettförbränningen vilket leder till viktnedgång och förbättrad hälsa.