LCHF-dieten

LCHF står för Low Carb, High Fat. Det vill säga: låg andel kolhydrater och hög andel fett. Dieten fokuserar på att i största möjliga utsträckning begränsa intaget av kolhydrater och istället öka intaget av fett. Dieten belyser också de negativa effekter som kolhydrater och socker har på blodsockret och den ökning som i det fallet sker av kroppens mest fettlagrande hormon: insulin. Detta hormon begränsar kroppens fettförbränning och är därför en bidragande orsak till övervikt och ohälsa. Ett lågt intag av kolhydrater ger en stabil blodsockerkurva och ett lågt insulinvärde och därmed viktnedgång och förbättrad hälsa, vilket är precis vad man strävar efter i LCHF-dieten.

Lågkolhydratskost som botar sjukdomar

Själva idén bakom dieten uppkom till en början vid behandling av diabetes typ 2 och övervikt, något som då bemöttes med en något skeptiskt attityd då dieten motsäger det som tidigare ansetts som hälsosamt. Idag är LCHF en typ av lågkolhydratskost som är godkänd av socialstyrelsen samt lovordas av många läkare och forskare.

Under en LCHF-diet räknar man varken kalorier eller väger maten, det enda man fokuserar på är upplevda hunger- och mättnadskänslor. Man rekommenderar att äta 3-5 mål om dagen av tillåtna livsmedel och då i portioner som du blir ordentligt mätt på.  Många upplever att dieten är lätt att hålla eftersom det höga intaget av fett i principer utesluter hungerkänslor helt. Under LCHF-dieten ska du öka intaget av protein- och fettrika livsmedel som kött, fisk, grönsaker odlade ovan jord och mejeriprodukter med hög fetthalt men minska intaget av kolhydratrika livsmedel som frukt, bröd, potatis och socker.

En del upplever omställningsbesvär under dietens första skede. Detta kan liknas vid ”sockeravgiftning” och är inget att oroa sig för. Vanliga besvär under de första dagarna är huvudvärk, trötthet, yrsel, hjärtklappning och irritation. Besvären är lindriga och går över så snart kroppen anpassat sig till förändringen och du kommet istället märka de positiva hälsoeffekterna som dieten bringar.